Partnerska/zakonska terapija in družinska terapija  - za osvežitev, krepitev in povezanost vašega odnosa s partnerjem in otroki.

 

Strokoven pristop in izkušnje 

z več kot 9 letno prakso po podiplomski izobrazbi, jo izvajata zakonca (17 let) v Ljubljani in na Ptuju.

 

Preberite več o naši partnerski / zakonski terapiji

 

Predavanja in delavnice za pare in starše - da boste lažje učinkoviteje medosebno komunicirali, se več smejali, se lažje zbližali in povezali. Le ta so zabavna in sproščujoča. Namenjena so vsem, ki želite občasno osvežiti vaš partnerski odnos ali znanje pri vzgoji otrok. Kaj pravijo udeleženci?

 

 

PO LOČITVI / IZGUBI

Ko se najina skupna pot konča, se življenje na novo sestavlja in oblikuje. Najino partnerstvo se je končalo, še vedno pa ostajava starša najinim otrokom. Kako bova prebrodila stisko, po ločitvi/izgubi, da ob tem ne bova še bolj ranila najinih otrok? Ločitev je za otroka stresna, zato zatre svoj čustveni svet, svoje strahove, žalost, bolečino, ob tem pa velikokrat ostaja sam, saj ga nihče ne vpraša, kako pa je njemu preživljati te težke trenutke. Prekinitev stika s svojimi čutenji ga bo kasneje v življenju vodila k prisilni ponovitvi vseh tistih zgodb in čutenj, ki jih ni nikoli začutil in ovrednotil. Zato otroci ločenih staršev nosijo v sebi velik potencial, da ponovijo zgodbo svojih staršev. Starš, največkrat je to oče, ki odhaja iz družine, mora nujno ohrani stik z otrokom, kajti mama ne more nadomestiti očeta v njegovi vlogi starševstva, tako kot oče ne more nadomestiti mame v vseh tistih čutenjih, ki jih v odnos z otrokom prinaša le mama. Oče je enkratna in neponovljiva oseba v otrokovem doživljanju, njegov odnos do otroka se globoko zapiše v otrokov notranji svet doživljanja in dojemanja življenja. Na tem temelju bo otrok kasnjeje v življenju gradil odnose z drugimi.

Srečati se z otrokom v njegovem čustvenem svetu pomeni najti stik v tistih čutenji, ki jih otrok čuti, pa še zanje nima besed. Empatično razumevanje otrokovega doživljanja sveta okrog sebe, pomeni globoko občutenje sebe, to kar smo in kar doživljamo. Zavedanje, kdo smo in kakšna je naša vloga v družini, v kateri živimo, omogoča globlji stik z našimi pristnimi čutenji, sočutjem do sebe in svojih notranjih konfliktov, kar pozitivno vpliva na psihični, čustveni in vedenjski razvoj otroka. Kajti šele starša, ki zmoreta razumeti in začutiti svoj svet, zmoreta priti naproti v tem kar doživlja in čuti otrok.

 

Starševstvo je tako globoko vtkano v samo jedro naše biti, da ne moremo prenehati biti starši, lahko pa se odločimo in prenehamo biti partnerji. Da bi starša čim bolj zavarovala otroka pred posledicami ločitve, upoštevajta vse naslednje:

  • Nesoglasja rešujta na mirnejši način in ne v prisotnosti otrok. Ohranita svoje dostojanstvo, kot starša in sprejmeta odgovornost za neprimerne odzive.
  • Podpirajta se pri starševstvu in ohranitvi stika z otroki.
  • Otroci potrebujejo v svojem življenju varnost, stabilnost in podporo, zato naj dan ohrani svojo rutino in ritem, ki ga je bil otrok navajen.
  • Starša, ki sta zaživela ločeno, naj ohranita skupna pravila pri vzgoji otroka, npr: čas, ko otroci odhajajo spat.
  • Otroku ne razlagajta svoje bolečine ob ločitvi, saj v tem primeru postane otrok čustveni partner staršu. Podporo in razumevanje najdite pri prijateljih, poiščite strokovno pomoč.
  • Počakajta z zmenki, da otroci prebolijo prva najmočnejša občutja ob ločitvi in odhodu starša. Medtem se veliko pogovarjajte z otrokom o njegovem doživljanju, občutjih, žalosti in pogrešanju očeta ali mame. Ne omalovažujte otrokovih občutij z izjavami kot so: »Ne bodi žalosten, takšna je pač usoda, boš že preživel”, temveč naredite prostor za otrokov čustveni svet, saj je otrok ob takšnih odzivih sam in brez sočutja v tem kar doživlja.
  • Spoštujte otrokovega očeta oz. otrokovo mamo, saj s tem spoštujete tudi otroka.
  • Ne kupujte otroka z darili, da bi skušali dokazati, kdo je boljši.

 

Za podporo in lažje razumevanje sebe in otrok smo pri nas pripravili individualne  svetovalne ure  pred in po ločitvi ali izgubi, ter skupinske zaprte delavnice, kjer boste lažje predelali in si ovrednotili stisko in bolečino, hkrati pa boste lažje razmejili svoja občutja zunanjih vplivov.

 

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

Aktualno: 

Tomaž Stanovnik je bil povabljen na 2h pogovorno oddajo, ki je bila v živo predvajana na Radiu Sl...

Preberi več->

© 2021 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet