Partnerska/zakonska terapija in družinska terapija  - za osvežitev, krepitev in povezanost vašega odnosa s partnerjem in otroki.

 

Strokoven pristop in izkušnje 

z več kot 9 letno prakso po podiplomski izobrazbi, jo izvajata zakonca (17 let) v Ljubljani in na Ptuju.

 

Preberite več o naši partnerski / zakonski terapiji

 

Predavanja in delavnice za pare in starše - da boste lažje učinkoviteje medosebno komunicirali, se več smejali, se lažje zbližali in povezali. Le ta so zabavna in sproščujoča. Namenjena so vsem, ki želite občasno osvežiti vaš partnerski odnos ali znanje pri vzgoji otrok. Kaj pravijo udeleženci?

 

 

 

Ali ti še zmorem podariti objem?

Starševstvo in vzgoja današnjih otrok prinaša staršem nove izzive, saj otroci spodbujajo v nas bolj kreativne in spontane odnose, kjer se odpira prostor  obojestranskega spoštovanja in drugačnega sodelovanja.  Tukaj beseda spoštovanje dobi novo globino dojemanja,  je prostor, ki nastane med otrokom in staršem, ko starš dopusti otroku, da razmišlja, čuti, vidi, dela in doživlja življenje na sebi lasten način, hkrati pa ga nežno usmerjam in pazi, da je življenje varen prostor.

Tudi partnerstvo je prostor, kjer si lahko podariva možnost, da ohraniva vsak sebe, se v tem kar sva sprejmeva in ne spreminjava drug drugega. S tem pa si odpreva možnost drugačnega dialoga in razumevanju drug drugega. Ker je čas praznikov, bi naslovila Jezusove besede: »Vse kar pričakujete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim.« Te besede izražajo eno najglobljih modrosti in govorijo o odnosu, kjer dva, ki ustvarjata odnos, zaživita v polnosti sebe in v polnosti zmoreta doživeti drug drugega v vsem kar nosita, čutita in ustvarjata. To je odnos, kjer postanemo enakovredni in se prebudi sočutje in ljubezen v najglobljem pomenu besede. Torej zavesten odnos vsebuje zavedanje kdo sem jaz ob tebi in pomeni, da zmorem razmejiti tvoj svet od mojega, te razumeti, ti stati ob strani in se od tebe učiti.  Partnerja, ki začneta živeti drug za drugega, postaneta drug drugemu učitelja življenja. Šele takrat se lahko resnično srečata v tem kar sta in kar prinašata v odnos. Vse dokler pa ustvarjata odnos, ki temelji na misli: »Pričakujem, da mi boš ti prvi dal…«, ne zmoreta uzreti resnične lepote drug drugega.

V odnosu se srečata dva, s podobnimi hrepenenji, pričakovanji in upanji. Ker oba pričakujeta, da bosta slišana, razumljena in sprejeta, ustvarita odnos nenehno se ponavljajoče bolečine, ki je v službi neizrečenih in nezadovoljenih otroških pričakovanj. To je  faza boja za premoč, kjer  vidita samo sebe in svojo bolečino. Vse kar se jima dogaja, kar doživljata in ustvarjata prihaja od njiju, vendar ne prevzameta odgovornosti za svet, ki ga nosita v sebi. To je obdobje odnosa, ki je zaznamovano z obtoževanjem, krivdo, občutki nesprejetosti in strahom pred bližino.

Prestopimo torej bregove čakanja, da bo drugi prišel, objel in razumel. Dajmo sebe v polnosti  v  odnos, prevzemimo odgovornost za svoja čutenja, vedenje in mišljenje, se umirimo in mi prvi naredimo korak k našim bližnjim. 

Mi smo tisti, ki se odločamo, kako se odzivmo na stisko naših bližnjih. Bomo znali  razmejiti in razumeti, da to kar reče in naredi naš partner, ni namenjeno nam, temveč se mu ob nas le prebuja notranji impulz – model, ki se ga je naučil v svojem otroštvu. Zgubili smo vero v odnos, v sebe, da zmoremo začutiti drugače in ker so naši odnosi poškodovani že iz časa naše zibelke, smo se naučili in navadili živeti v odnosih, kjer si povzročamo bolečino. A vendarle obstaja pot iz te zgodbe. V vedenju in čutenju, da si naš partner v svojem najglobljem hrepenenju , želi bližine, sprejetosti in topline, ravno tako kot mi, le izraža jo na svojski način. Moški si v iskanju bližine velikokrat želi telesnega stika, medtem ko ženska potrebuje samo nekoga, ki jo posluša in razume, potrdi v njenih občutkih in doživljanjih, čemur sledi želja po telesnem stiku

Kaj je torej tisto najgloblje, kar si lahko podarimo v odnosih svojim otrokom, partnerju, naši družini? Kje se pri nas začne  tisti droben trenutek objema, lepe misli, občutka sprejemanja in razumevanja, ki ga lahko podarimo svojemu najbližjemu? Naj bodo naši odnosi vedno znova prostor nečesa novega, drugačnega. Uzrimo lepoto življenja, ki se nam ponuja v vsej svoji polnosti. Ne čakajmo, da bo ta polnost prišla od zunaj in da bodo drugi razumeli naš svet. Mi začnimo živeti drugačen svet, kjer biva pripadnost, v njej pa se prebuja  moč topline in vedenje, da je varno biti jaz. Bodite nežni drug z drugim in predvsem do sebe.  Imejte se lepo, to je tisto največ, kar lahko podarite sebi in drugim.

Sabina Stanovnik

 

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

Aktualno: 

Tomaž Stanovnik je bil povabljen na 2h pogovorno oddajo, ki je bila v živo predvajana na Radiu Sl...

Preberi več->

© 2021 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet