Partnerska/zakonska terapija in družinska terapija  - za osvežitev, krepitev in povezanost vašega odnosa s partnerjem in otroki.

 

Strokoven pristop in izkušnje 

z več kot 9 letno prakso po podiplomski izobrazbi, jo izvajata zakonca (17 let) v Ljubljani in na Ptuju.

 

Preberite več o naši partnerski / zakonski terapiji

 

Predavanja in delavnice za pare in starše - da boste lažje učinkoviteje medosebno komunicirali, se več smejali, se lažje zbližali in povezali. Le ta so zabavna in sproščujoča. Namenjena so vsem, ki želite občasno osvežiti vaš partnerski odnos ali znanje pri vzgoji otrok. Kaj pravijo udeleženci?

 

 

O čem naj se partnerja pogovarjava?

O sosedih, ki so kupili nov avtomobil, ali o šefu, ki nam je nepričakovano zadal novo nalogo, morda pa o sinu, ki je prinesel slabo oceno iz šole, ali o naših starših, ki spet niso izpolnili naših pričakovanj ...? Tudi o tem se je treba pogovoriti, pred tem pa začutiti, katera čutenja so navzoča in nas spodbujajo k pogovoru. Če v tovrstnih pogovorih ne nagovorimo občutkov, ki so nas razburili, se bomo še naprej tako počutili ali občutke prenesli na svoje bližnje.

Treba je spregovoriti o svojih občutkih

Za boljši partnerski odnos, ki pomeni globlji stik na čustveni ravni, je seveda treba preseči strah, ki nas oddaljuje drug od drugega, ter spregovoriti o sebi. Kaj o sebi? Ženske bi na prejšnjo trditev spregovorile o tem, kako se počutijo, moški pa o tem, kaj vse so danes naredili, kje in s kom so bili, kaj se jim je pripetilo, kaj bodo še naredili. Moški zelo redko iskreno spregovorijo o svojih občutkih svoji partnerki, saj jih je strah, da bi bili šibki, nemočni ... Moški, ki bi na to odgovorili, da njih »pa že ni strah!«, bi to s tem le potrdili, saj je strah pred tem, da bi priznali svoja čutenja, premočan. Pravkar navedena trditev bi večino moških zdaj razjezila, zato bi odložili časopis ali vsaj obrnili list na naslednji članek. Večina pa seveda niti ne bi brali tega članka.

Tudi mož se tako umakne, ko začne žena govoriti o občutkih. To seveda ne pomeni, da bi ženske morale zatreti sebe in prenehati govoriti o tem, kako se počutijo. Če bi to opustile, bi se partnerski odnos verjetno še poslabšal, saj se moški ob ženski, ki ne govori o svojih občutkih, še bolj zmede in »izgubi«.

Nujna je moževa pobuda za pogovor

Tokrat je torej mož tisti, ki mora narediti korak. Pri tem naj vzdrži ženina prebujena čutenja, začuti, kako se ona počuti in se ob tem ne zaščiti z občutkom krivde, ki sproži, da začne navajati dejstva, kaj vse je ali ni naredil, kaj je ali ni rekel. Moževo navajanje dejstev ženo še bolj spravi v obup. Tako se ne vzpostavi čustveni stik, ki je potreben za dolgotrajen in izpolnjen partnerski odnos. Žena se tako spet počuti osamljeno in neljubljeno, zato se začne po dolgotrajni moževi čustveni odsotnosti in naraščajočem obupu spraševati ali ima njun odnos še smisel.

Dejstva so zamašek

Mož mora torej vzdržati občutek ogroženosti, prenehati navajati dejstva in prisluhniti, katere občutke mu sporoča žena, nato nagovoriti te občutke in jim s tem dati prosto pot. Navajanje dejstev v intimnem pogovoru z ženo je tako kot zamašek v lijaku, kjer je treba, da tekočina steče skozi lijak ali kot zamašek v napeljavi za centralno ogrevanje, zaradi česar vaše stanovanje ne bi bilo toplo. Za topel zakonski odnos naj torej moški povabi svojo ženo na pogovor, nakar naj ji prisluhne brez kakršnihkoli dejstev in jo predvsem aktivno posluša in vzdrži vse občutke in jih sprejme. Tudi če se prebudijo »negativni« naj ne nudi rešitev, temveč jo raje razume in sprejme. Ko moški zbere toliko poguma, da svoji ženi iskreno pove, kaj doživlja na svoji čustveni ravni, ji sporoči, da ji pripada, zaradi česar mu postane veliko bolj naklonjena, saj začuti, da je njegova in da jo ima rad.

Tomaž Stanovnik

Spec. zakonske in družinske terapije

Midva-Zakonski in družinski center

 

 

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

Aktualno: 

Tomaž Stanovnik je bil povabljen na 2h pogovorno oddajo, ki je bila v živo predvajana na Radiu Sl...

Preberi več->

© 2021 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet