{text}

 

Moj sin je podoben očetu

Sin je popolna kopija očeta. Sprašujem se, ali sva z možem sploh kaj naredila, glede na to, da sva se trudila, pomagala otrokom do izobrazbe, do zaposlitve. Sedaj pa se mi zdi, da se otrokom pojavljajo podobni problemi, kot sva jih imela midva. Sin dela iste napake, kot jih je moj mož, pa mu ne znamo in ne zmoremo pomagati. Zdi se mi tudi, da sem sama vedno bolj podobna svoji mami. Ali torej sploh obstaja pot, da narediš svoje življenje drugačno ali pa si zapisan že od rojstva, ker si rojen v določeno družino?

Vsaka mama in vsak oče že imata zgodovino in s to popotnico rodimo otroke. Vsaka mama in oče pa nosita v sebi tudi  neizpolnjen potencial starševstva. Otrok je tisti, ki vas nauči biti mama. Mama vam da model, otrok pa v vas prebudi najbolj ranljiva čutenja materinstva. Ob otroku je vedno odprt potencial rasti, narediti nekaj drugače, da se družina sprosti in najde sebi lastno pot.

Problem nastane pri vsem tistem, kar je nezavedno in neizgovorjeno. Tista čutenja, ki nas vodijo v življenju, ker še niso dobila besed. Zato več kot starš najde stika s svojim lastnim otroštvom, lažje najde pot do otrokove ranljivosti.

Kot pišete, sta se z možem veliko trudila, sedaj pa sin dela iste napake, kot jih je njegov oče. Tam je najgloblji stik z očetom, kjer se vaš mož in sin najmočneje čutita. In morda je to tudi tisto čutenje, kjer je bil mož najmočneje povezan s svojimi starši.

Sprašujete se, ali ste sploh kaj naredili? Vedno starši vnesemo nekaj novega, saj življenje ni statično, starševstvo je vedno razvijajoče se in vnese glede na stare modele nekaj novega in svojega. Je pa res, da čutenja, ki niso izgovorjena, gredo iz roda v rod, tako neizžalovana žalost gre pet generacij, dokler se nekje nekdo ne vstavi in začne kolesje vrteti v drugo smer.

Sabina Stanovnik, zakonska in družinska terapevtka

Midva-zakonski in družinski center, Ptuj

030/333 009

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

{introtext:100}{readmore:Preberi več->}

© 2022 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet