{text}

 

Kaj reči hčerki, ki je oče ne mara?

Pred pol leta sem se ločila, bivši mož se je odselil in s hčerko, ki je stara tri leta, ne išče nobenega stika več. Tudi do sedaj se ni brigal za otroka, večina sva bile same, on pa po gostilnah, prijateljih, še kakšna ljubica se je našla. Do pred  nedavnega hčerka zanj sploh ni spraševala, včeraj pa ga je videla na posnetkih in je zelo burno odreagirala. Kričala je ati, ati, kje si, pridi, kje si, tekala k vratom in nazaj v stanovanje... Resnično je bilo grozno in nisem vedela, kako jo pomiriti. Kaj ji naj rečem, da je oče umrl? Potem bi lagala, kako ji naj povem, da naju ne mara in da je šel. 

Lepo pozdravljeni! 
Kaj reči hčerki, ki je oče ne mara? Ko berem vaše pismo, mi zastane dih ob nezrelosti in neodgovornosti vašega bivšega moža in verjamem, da vam ob njem ni bilo lahko. Ob tem pa je čutiti še vedno veliko besa in jeze, razočaranosti in bolečine, saj se vam je resnično zgodila krivica. Oropani ste za moža, ki bi moral dati družini varnost in oporo, ob tem pa se prebuja še bolečina, saj je tukaj še tri leta stara punčka, ki kriči ati, ati, pridi, pridi in vam prebuja grozo in obup ter nenehno skrb, kako otroku vse to razložiti in ga pomiriti. Gospa vi ste mama, objemite to punčko in jo držite v objemu tako dolgo, da se bo umirila. Oče je ob njej živel dve leti in pol in punčka ga je zelo močno zaznavala, saj je to oče. 

Tega moškega nikoli ni bilo za vas, nikoli ni bil vaš mož in verjetno tudi nikoli ne bo, bo pa vedno oče vašemu otroku. Pustite ta prostor odprt, da oče sam najde hčerko, če jo bo želel, in da ona ima prostor, kjer ta oče obstaja. Oče je oseba, ki nas najgloblje zaznamuje, razvrednotiti očetovo podobo, pomeni da razvrednotite sebe v očeh otroka, zato vam svetujem, nikoli ne govorite grdo drugim o punčkinem očetu, ker je to zloraba otroka, vas je zapustil mož in je zelo boleče, saj se vam je zgodila krivica. Vi ste izgubili moža, hčerka bo pa očeta vedno imela, neglede na to, kakšen je, je njen oče. In če bo ta oče zelo zanemarjal svojo hčerko, bosta imela zelo močan stik v zavrženosti, vendar bo še vedno oče. In vi boste vedno mama, ki ji boste stali ob strani vedno, ko bo jokala, zakaj se oče ne zanima zanjo, ji dali prostor, da pove koliko ga pogreša, kaj si od njega želi. 

Težko je tri letnemu otroku dopovedati, da je oče odšel, pa vendar lahko začnete govoriti, da je odšel, ker se vidva nista razumela, da ni odšel zaradi nje. Ti stavki so zelo pomembni in gredo zelo globoko. Tri letni otrok še ne razume, kaj se je dogajalo med vama, vendar čuti dovolj, da lahko poveste resnico. Drugače bo pa vse življenje nosila krivdo, da jo je oče zapustil zaradi nje, kaj je z njo tako hudo narobe, da je šel... in verjemite, s tem bo zelo težko živela. Če ji rečete, da je umrl, bo prišel čas, ko bo izvedela resnico. Takrat pa bo zelo hudo. Počasi otroku z mirom povejte, da je ati odšel, ker se z mamico nista razumela in vzdržite vso bolečino in žalost, ki jo otrok izraža. 

Vse dobro v prihodnje obema. 

Sabina Stanovnik
spec. zakonske in družinske terapije
Midva-zakonski in družinski center
GSM:030/333-009
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

{introtext:100}{readmore:Preberi več->}

© 2022 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet