{text}

 

Bivši mož manipulira s hčerko!

Pred meseci sva se z možem ločila. Odšel je zaradi druge ženske. Imava tri leta staro deklico, ki ga sedaj redno obiskuje. Problem je njegov odnos do mene in hčerke. Hčerki kupuje gore igrač, jaz se pa komaj preživljam. Ker je dokaj premožen, si lahko privošči veliko več, kot jaz. Punčka, ki bo kmalu stara štiri leta, me sprašuje, zakaj ji jaz ne dovolim toliko televizije, računalnika, kot očka in zakaj ji jaz ne kupujem toliko igrač? Bojim se, da skozi  igrače, ki jih prinaša domov doživlja, da je jaz nimam rada toliko, kot očka. Kaj lahko naredim? Do ločitve je skoraj ni poznal, sedaj pa mu je postala neskončno pomembna in ji obljublja gradove v oblakih, ki jih ne bo zmogel nikoli uresničiti. Vse to pa otroka zmede. Razmišljala sem že, kako preprečit stike med njima, saj ga imam resnično dovolj. Prav smeje se mi v obraz, medtem, ko se jaz komaj preživljam. Da o grozi, ko jo odpelje in je cel vikend ne vidim, sploh ne govorim. Preprosto mu ne zaupam hčerke.

Lepo pozdravljeni!

Lahko razumem vašo stisko, saj imate ob sebi deklico, ki vam pomeni vse na svetu. Skrbite zanjo po svojih najboljših močeh, jo učiti zdravih vrednot v življenju, medtem ko ji oče kupuje gore igrač in vi ob tem doživljate, da se vam smeje v obraz, saj kot pravite, se sami težko preživljate.

V prvi vrsti se osvobodite krivde. Niste vi odgovorni za ločitev, niti za njegovo vedenje.  Vsak je zase in za svoje vedenje odgovoren sam. Bivšega moža ne morete spremeniti, nimate te  moči. Prav tako, ga ne morete nadomestiti  v njegovi starševski vlogi. Težko je, vem, ker se prebujajo najtežja občutja osamljenosti in bolečine. Ločitev prinaša in prebuja na telesu vse kar je bilo boleče, vso krivdo, jezo, bes, zamero. Smiselno je, da vse to prečutite in zjokate, drugače boste večna ujetnica jeze in sovraštva na bivšega moža. Predvsem pa se umirite in resnično razmislite, kaj je tisto, kar vi želite. Kje si vi želite biti naslednja leta svojega življenja? Razmejite vajin odnos od hčerkinega odnosa z očetom. Lahko se z njim pogovorite in mu poveste, da njegovo vedenje ne vpliva pozitivno na njen razvoj in naj razmisli, kaj je tisto, kar bi ji resnično lahko dal. Vendar mora on začutit, da si želi biti oče, ki ga hčerka potrebuje.

Povejte hčerki, ko vas bo vprašala, zakaj ji ne kupujete toliko igrač, kot očka, da jo imate radi. Vzemite si čas zanjo, skupaj rišita, pojta, se igrajta, plešita, ustvarjajta. Naj bo čas, ki ga z njo preživite planiran in cilj vsakega dne posebej.  Vi veste, da je otroku pomembna pozornost, ki jo dobi skozi vaše odzive. V tej pozornosti, kjer otrok čuti, da je sprejet in ljubljen, pa je toplina in ljubezen.

Poskušajte se čim manj odzivati na čutenja, ki prihajajo preko otroka do vas. Vsekakor pa ta igra, ki se odvija ni zadosten razlog, da bi hčerka ostala brez očeta. Govori le o njegovi očetovski vlogi, o krivdi, ki jo doživlja ob tem, ko je moral zapustiti otroka.

Umirite se v sebi in poskrbite za svoj del odnosa s hčerko. Vi ste mama in čutite to punčko, to pa je največ, kar ji lahko daste. Mamo, ki ji bo v življenju vedno stala ob strani. Potrebuje vas, da ji v tem obdobju daste čim več objemov in topline, vse ostalo se bo s časoma uredilo samo. Nimamo vpliva na vse, kar se dogaja v našem življenju, lahko pa sami naredimo veliko, če si dovolimo dati največ od sebe. Verjemite vase in v svoje materinstvo in vse dobro vam želim v prihodnje.

Sabina Stanovnik

spec.zakonske in družinske terapije

030/333 009

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

{introtext:100}{readmore:Preberi več->}

© 2022 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet