{text}

Spomin na mamo še vedno boli

Kot pet letni punčki mi je umrla mama. Od takrat naprej je zame in za moja dva brata skrbel oče in njegova nova žena. Oče se je vedno trudil, mačeha pa nas ni preveč marala. K nam je pripeljala še dva otroka, ki sta imela v vsem prednost. Nenehno nas je kritizirala, zmerjala in včasih tudi udarila. Oče je le govoril, da je mamo treba spoštovati, saj veliko naredi za nas. O naši mami ni želel govoriti z nami. Sedaj sem stara 35 let in trpim za hudo depresijo. Svoji hčerki bi rada podarila lepše življenje, pa se mi zdi, da sem velikokrat podobna svoji mačehi. Zakaj me življenje nenehno kaznuje?

 

Ko berem to pismo, se sprašujem, kako vam je živeti s temi spomini? S koliko bolečine, žalosti in krivice se prebujate vsako jutro? Danes, ko gledate nazaj, na vse krivice in zlorabe, ki ste jih doživeli ob mačehi, si želite samo to, da bi zmogli s svojo hčerko drugače. Pa vendar se ob vseh teh spominih prebuja toliko žalosti in bolečine, pa ni nikogar, ki bi iskreno prisluhnil.
Veliko pomagajo solze na grobu. Pojdite tja in povejte mami za žalost in bolečino, ki jo nosite v sebi. Kako težko je bilo živeti petletni punčki ob novi mami, ki ni nikoli razumela njenih otroških solz.
Poskušajte najti sočutje do sebe, do tiste punčke v vas, ki joče, ker ne zmore razumeti zakaj? Zakaj jaz? Mama, kje si, zakaj si me zapustila? In vse krivice, ki se ji je zgodila. Ker ji življenje resnično ni bilo lahko, ob tem, ko je mama šla in je morala čustveno poskrbeti zase in za mlajša bratca, zanjo pa ni bilo nikogar, ki bi jo pobožal po laseh in jo vprašal, kako pa je tebi živeti? Punčka, ki ji je pripadalo otroštvo polno razigranosti in veselja, je dala sebe za bolečino, ki je ni razumela.
Gospa, sedaj pa je čas, da vi pobožate to punčko in poskrbite zase, se poslovite od mame, ki ni zmogla poskrbeti za vas. Stari ste 35 let, velik del življenja ste živeli za druge, v čutenjih in spominih, ki so bili zelo boleči. Pred vami je še dolga pot, dovolite si jo zaživeti. Težko bo odpustiti in razumeti zakaj. Nihče nima odgovora. Je pa sočutje, ki ga najdeš v sebi, pot do drugačnega živjenja, kjer doživiš svet drugače.

 

 

Sabina Stanovnik
spec. Zakonske in družinske terapije
Midva-zakonski in družinski center, Ptuj
030/333 009
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

{introtext:100}{readmore:Preberi več->}

© 2022 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet