{text}

 

Hčerka me ne posluša


Prosila bi vas za nasvet, kako naj pridem do boljšega odnosa z mojo 16 letno hčerko. Njeno vedenje je preseglo že vse meje normalnega obnašanja. Velikokrat mi ukrade denar, ponoči se vrača domov v poznih jutranjih urah, velikokrat zelo pod vplivom alkohola, pogovarjati se ne želi, ima fanta, s katerim se nenehno krega in včasih se tudi tepeta. Z očetom smo že bili skupaj pri psihologu, pa ni nič pomagalo. Zdi se mi, da me bo spravila v norišnico, kaj naj naredim?
Smo ločena družina že 10 let. Zelo težko je prenašala ločitev. Oče je za šest let prekinil stike z njo, ker je tako želela njegova partnerka. Sedaj, ko ima novo partnerko in ni več s tisto, zaradi katere je odšel in katera ni sprejemala najinih otrok, je seveda spet obnovil stike. 

 

Vaša hčerka je stara 16 let in vsa njena dejanja kličejo po stiku z vami. Na svojski način vas kliče v svoj svet, vas in svojega očeta, saj vse naredi, da vidva najdeta stik, iščeta skupaj pomoč in sodeluteta. Tudi psihologa ste poiskali skupaj, vendar njej ni pomagalo, kajti njeno vedenje vaju zelo poveže. S svojim načinom vaju pokliče v odnos, ukvarjata se z njo. Če bi ona spremenila svoj image »problematične » najstnice, bi vidva še bila toliko v stiku? Kaj bi se spremenilo, kaj bi ona izgubila, kar sedaj ima? Tukaj je odgovor na njeno vedenje, ki kriči po tem, da bi jo vidva začutila kako v resnici trpi, saj Do sedaj  ni nihče dovolj vztrajal ob njej, da bi lahko izrazila svojo bolečino in bila slišana v tem kar doživlja. Bilo bi smiselno, da obiščeta terapevta. Terapevtska pomoč ima malo drugačno dinamiko pomoči, kot drugi svetovalci.

Oče veliko odtehta, če postavi meje in je prisoten, vendar ji vi ne morete nadomestiti očeta. Meje pa bo potrebovala, drugače se bo še naprej izgubljala v svetu in vprašanje je, kje se bo vse to ustavilo. Punca potrebuje veliko sočutja, potrpežljivosti in trdne meje. Potrebuje vaju, mamo in očeta. Če bosta lahko našla nek skupni dogovor, kako ji bosta pomagala, se bo veliko tega nekontroliranega vedenja umirilo.

Poiskat stik v pogovoru in sočutju, začutiti kaj v sebi doživlja in zakaj potrebuje to vedenje, kaj z njim pridobi pri vama? Zakaj mora krasti, kaj ji manjka, česa nima, po čem tako globoko hrepeni, pa misli, da ji ne pripada in si prilasti s krajo? Samo vidva, oče in mama, ji lahko pomagata v stiski, ki jo doživlja. Brez pomoči tretje osebe, bo zelo težko. Vsi ste najverjeteneje že utrujeni od teh odnosov. Pravite, da vas bo spravila v norišnico, njen svet je že ponorel, pomagajte ji najti drugačen način.  Potrebuje vas, mamo, začutite to stisko, ki vam jo nenehno povzroča, to je njena stiska, ki je ne zmore regulirati.

Vse dobro vam želim v prihodnje, pa srečno.

Sabina Stanovnik, spec. zakonske in družinske terapije

Midva-zakonski in družinski center, Ptuj

030/333 009

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

{introtext:100}{readmore:Preberi več->}

© 2022 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet