{text}

 

Ljubosumje naju bo ločilo!

K vam se obračam po pomoč, zaradi mojega norega ljubosumja. Skupaj sva pet let, imava punčko staro štiri leta in se zelo dobro razumeva, razen, ko gre za moje bolno ljubosumje. Mislim, da vse izhaja iz časa, ko sva še hodila in je on bil še poročen. Ima tudi dva otroka od prej. Sedaj je že ločen. Nenehno me je groza, da bo na podoben način zapustil tudi mene. Ker je prej hodil nazaj k ženi in spet k meni, imam sedaj vedno občutek, da bo našel drugo. Totalna katastrofa, saj me sedaj ne ceni več - normalno. Meni se meša. Rada bi samo, da kadar gre od doma, mene ne zgrabi panika in ne norim po stanovanju in ga ne obtožujem, saj je drugače večino časa z mano in vem, da me ima rad. Obračam se na vas, ker mi je resnično žal in se sovražim, da sem taka - želim se osvoboditi te nore bolne ljubosumnosti.

Zaupanje je temelj zdravega odnosa. Vsekakor način, na kateraga sta začela hoditi in spomini, ki ostajajo, vplivajo na zaupanje v vajini zvezi. Tukaj se pojavi  strah, negotovost in ljubosumje. On odhaja od doma, vas pa grabi panika, kot pravite norite po stanovanju in počasi se vam že meša. Težko je obvladati svoje telo, če niste slišani s partnerjeve strani. Hkrati pa tudi on ni slišan od vas, ko ima občutek, da ga dušite, da se tudi njemu že meša od vseh teh pritiskov in norenja. Najverjetneje vas ima res rad, kot pravite in tudi vi imate radi njega, samo čutenj, ki povzročajo pritiske med vama ne zmoreta vzdržati in regulirati. Drug drugega se bojita in vajin osebni prostor, kjer bi morala biti intima in sočutje zaseda strah, groza, stiska in norenje. Težko je živeti v takšnem odnosu, vendar je včasih še težje prestopiti bregove tega sveta, ki sta ga do neke mere prinesla tudi od doma in se sedaj med vama prebuja ter ga ne obvladata, temveč ta čustveni svet obvladuje vaju.

Kot pravite vas več ne ceni in da je to normalno. Iz vašega pisma je čutiti, kod da se krivite za nastalo situacijo, saj pravite, »resnično žal mi je in se sovražim, da sem takšna.« Rada bi vas osvobodila te krivde. Vi ste popolnoma vredu, samo čutenj, ki se vam prebujajo ob tem moškem, ne obvladate. Nihče v življenju vas še ni resnično umiril, ko vam je telo začelo noreti in niste obvladali stiske. Nihče vas še resnično ni objel v momentu, ko vam je najhuje. Vsi samo bežijo, saj ne razumejo, da ne gre za vas, temveč samo za čutenja, ki ji ne obvladate. Vi ste popolnoma vredu ženska, dajte si to priznanje, niste nori, ni potrebe, da se vam zmeša, niste krivi za nastalo situacijo, ki jo ustvarjata oba.

Veliko pogovora bo potrebno. Težko se bo »srečati« s partnerjem in se začutiti v tem, kar se vama dogaja, zato je smiselno, da poiščeta pomoč, ker bodo ta čutenja vedno bolj neobvladljiva in vam bo vedno težje. Narediti prostor za razumevanje in podporo v odnosu pomeni, dati toliko prostora partnerju ob sebi, da lahko pove kako mu je in kaj doživlja, brez tega, da smo mi ogroženi, se počutimo krive in prestrašene. Če bi med vama nastal prostor za to kar čutita in doživljata drug ob drugem, bi stiska počasi začela izgubljati moč. Biti slišan in biti razumljen je največje hrepenenje človeka, hkrati pa tudi največji strah in groza, kajti odpreti se nekomu, pomeni tudi odpreti vrata v potencialno zapuščenost. Začutiti se v tem strahu pred zapuščenostjo, v tej grozi, ki nenehno bije med vama, pa še nima besed in objema, je rast v zavedanju in pot do boljšega odnosa z drugim.

Vse dobro vam želim v prihodnje, pa srečno.

Sabina Stanovnik, spec. zakonske in družinske terapije

Midva- zakonski in družinski center, Ptuj

030333009

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

{introtext:100}{readmore:Preberi več->}

© 2022 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet