{text}

V spolnosti sva se odtujila

Skupaj sva petnajst let, imava dva otroka, vendar že od vsega začetka težave v spolnosti. On je jezen in užaljen, ker pravi, da ga zavračam, jaz se počutim prizadeto, ker izpadem kot zavrta ženska, ki ji ni do spolnosti. Čutim tudi sicer, da nama manjka neka globina v odnosu. Sicer pa izhajam iz družine z alkoholom, spolnost je bil tabu tema in tudi toplina pri nas ni imela naslova. Resnično težko zaupam ljudem in težko začutim, da me ima nekdo zares rad.

Varnost, občutek sprejetosti in bližina, so temelj za zadovoljujočo spolnost. Če moški ne najde čustvenega stika z žensko, ženska ne zmore sprostiti svojega telesa in jo stik z moškim odbija. To kar čutite kot odboj, je naravna reakcija ženske, ki ni začutena in še čuti svoje telo. Res otroštvo ob alkoholiku veliko doprinese. Punčka, ki je v strahu in negotovosti čakala, da se oče vrne domov, kjer je bilo vzdušje težko, moreče in polno strahu pred očetovomi izbruhi, odnese v življenje veliko strahu in občutka ne varnosti, kar se najmočneje izrazi na spolnosti, saj to področje najglobje odraža naš notranji svet.

Kot pišete je mož užaljen in jezen, ker ga zavračate, vi pa prizadeti, ker izpadete kot zavrta ženska, ki ji ni do spolnosti. Začnita govoriti o teh stavkih, ki so zelo globoko vtkani v vajin odnos.Tudi vi ste najverjetneje užaljeni in jezni, saj kot ženska potrebujete občutek, da ste ob možu začuteni, on pa se nejverjetneje počuti zavrt ob vašem spontanem čustvenem svetu, ki ste ga ohranili kot ženska in mati dveh otrok.

Zakonca, ki zmoreta vzpovstaviti v odnosu toliko ranljivosti, da spregovorita o sebi in svojih najbolj ranljivih čutenjih, podarita sebi in partnerju občutek sprejetosti in pripadnosti. To pa je tudi največje in najgloblje hrepenenje, ki ga prinesemo v partnerski odnos.

Sabina Stanovnik,

spec. Zakonske in družinske terapije

 

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

{introtext:100}{readmore:Preberi več->}

© 2022 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet