{text}

Bivši fant se okorišča s sestrinim denarjem
na vas se obračam ker upam, da bom dobila kak nasvet ali pa vsaj pogled na stvar iz drugega zornega kota..če sploh obstaja.
Torej..sestra je stara 21 let, hodila je v posebno šolo, težje je dohajala ostale sošolce, tudi drugače težko razume nekatere čist logične stvari. Je zaposlena.
Pred kratkim se je razšla s fantom, prej je stanovala pri njem, zdaj je spet doma, kjer noče nič prispevati k družinskemu proračunu, niti svojih položnic ne plačuje. Zdaj pride tisti del, ki me je šokiral.
Danes sva imele pogovor in zaupala mi je, da so ona, njen bivši in še dva skupna prijatelja sklenili "pakt", da bodo varčevali..varčevali za tega bivšega fanta in skupna prijatelja (ja..že tu nekaj ni v redu)..kopalnica, novi regali, itd. Ta bivši fant je pred kratkim izgubil mamo, sam mora vzdrževati stanovanje, ampak to ni več sestrin problem. S trenutkom, ko se je odločil za drugo, se je odločil. Sestra je zgleda še vedno zaljubljena (zelo) in mu je pripravljena pomagati. Pa ne pomagati..kar celo plačo mu dati! Že cel mesec je brez denarja. Takoj, ko je plačo dobila, si jo je dvignila in jo zgleda dala njemu. En izmed prijateljev je zgleda šel celo tako daleč, da ji je dal nek list, ki ga je morala podpisati in napisati emšo pa davčno. Še vedno sem šokirana ker ne vem, kaj bi lahko to pomenilo. Nimam pojma, v kaj so jo zvlekli, sama pa seveda ne ve, kaj je podpisala. Ve samo to, da mora zdaj vsak mesec dati plačo njim.
To mi zgleda kot neko izsiljevanje..iz punce hočejo dobiti nekaj za svojo premoženjsko korist..pa taki kolegi. Ampak ker ne razume, kaj se dogaja, se je dala prepričati zgleda.
 Pa še nekaj o tem bivšem fantu..dober se je delal samo pred tem, ko sta šla na morje, po morju jo je domov poslal, seveda z minusom na računu. Zadnje tedne je celo že drugo punco imel, ki je hodla k njemu čez vikende, ko je sestra morala domov. Sestra je za vse to vedela..ampak še vedno je prepričana, da bosta skupaj. Morda misli, da ga bo z denarjem obdržala ob sebi :S Noče imeti stikov z njo, ampak kljub temu hodi z njo na pijače, kar pa sestri dela samo škodo. Aja, pa še delata skupaj.
Sestra je shujšala nenormalno..iz pogovora sem razbrala, da on noče imeti močnih punc..torej misli, da če je suha, da ga bo nazaj dobila?
Zanima me, če je kak način, da ji pomagamo..s pogovorom ne gre, ima čist oprane možgane s strani teh treh..češ..da bo, kar bodo s privarčevanim kupili, od vseh, medtem ko imajo samo oni dejansko korist...zgrda pa tudi ne gre..smo se že veliko kregali glede tega in nič..nič ji ne moreš dopovedat. Zelo je agresivna, hitro se razburi..s staršema se noče prav pogovarjati, samo žaljivke ji grejo iz ust, jaz sem edina, kateri upa povedati take stvari (hvalabogu).
Starša bi mogla verjetno veliko bolj ostro nastopit..prekiniti stike s temi "prijatelji" nekako, kar bi nam verjetno zelo zamerila, ker so edini prijatelji, ki jih ima. Rada bi jo rešila iz tega, pa ne vem, kako, kje naj začnem. Je čas za strokovno pomoč? 
Nimam pojma kaj narediti..
Starejša sestra

 

Toplo pozdravljeni!

Ob vaši zgodbi me kar zmrazi in na misel mi pridejo besede, da so ti ljudje packi, ki ne dosegajo osnovnega človeškega nivoja dostojanstva in spoštovanja. Opisujete življenje vaše sestre in težave v katere je zabredla, ob tem pa v upanju na odgovor, ki ga boste dobili tudi sami živite v stiski in občutku nemoči. Radi imate svojo sestro, mar vam je zanjo, poznate jo bolje, kakor kdor koli na tem svetu, celo vi ste edina oseba, ki ji resnično zaupa. Morda ona resnično ne zmore razsodnosti, kje so njene meje in kdo jo izkorišča. Vsekakor je to, kar se dogaja zloraba in vi to veste ter vas vedenje teh treh oseb zelo boli. Po pomoč se obračate zaradi občutka nemoči in nesposobnosti rešiti težavo.
Prednost, ki jo imate je v tem, da vam zaupa in bolj kot boste z njo povezani, več kot bo med vama zaupanja, lažje boste vzpostavili most komunikacije med vama. Ključ je zaupanje. V kolikor jo prepričujete, se kregate z njo, ji dopovedujete, kaj ti ljudje počnejo in da to ni prav, se vam ne bo odprla. Tudi starša bi prvo morala najti z njo stik, se z njo povezati, da bo čutila, da jima lahko zaupa. Ko bo začutila, da je ob nekom resnično varna, se bo odprla in bo pripravljena sodelovati. Sama zelo trpi, shujšala je, bivši fant jo izkorišča. Verjetno ji obljublja, kako bosta še skupaj, če mu bo ustregla.
Potrebuje osebo, ki se ji bo odprla in ji zaupala svoja občutja, brez obsojanja, krivde ali sugeriranja, kaj naj naredi. Torej prvo stik in zaupanje.
Druga faza te zgodbe je, da se mora nekdo od staršev, lahko tudi vi, pogovoriti s temi ljudmi. Ne morete se umikati problemu in se bati, da bo izgubila prijatelje. Ona nima prijateljev, ti ljudje jo izkoriščajo in uničujejo. Sestra ne zmore temu narediti konec, ker ne razsodi, kaj je zanjo prav in kdaj jo ljudje izkoriščajo. Morda vam lahko pomaga tudi odvetnik, veliko odgovorov imajo iz svoje prakse, pozanimajte se kako rešujejo takšne stvari, vendar sestre ne obremenjujte s tem. Za enkrat samo vprašajte, kakšne so možnosti, glede na to, da ona ne presodi kaj je zanjo dobro in kaj ne. Tudi denar, ki ga je dala tem ljudem morate dobiti nazaj. Problem je verjetno v tem, ker ga daje na roko in ni nobenih potrdil. Nekje boste temu morali narediti konec, vendar resnično prvo najdite s sestro iskren odnos (tudi starša), kjer ji bo varno in bo zaupala, da delate v njeno dobro ter bo pripravljena na sodelovanje. Nekaj je podpisala, verjetno ne pri notarju, tako da nima verjetno nobene pravne osnove. Najdite način, da se te zlorabe ustavijo, niste nemočni. Punca je mlada, stara komaj 21 let, nekdo ji mora pomagati, hodila je v posebno šolo, ne znajde se v svetu, v katerem se moraš vedeti tudi zaščititi pred zlorabami. Svet je poln zlorab, vedno jih lahko najdeš, če si zanje dojemljiv. Vi veste, da je to zloraba, ki je kazniva, naredite nekaj v tej smeri in jo ustavite. Če je ne boste vi ustavili, je ne bo nihče na tem svetu, ona je ne zmore, nima moči. Verjamem, da je ne boste pustili, da kar potone s problemi, ki jih ima. Sedaj vas potrebuje bolj kot kdajkoli v svojem življenju. Nekomu mora biti resnično mar. Družino ima in to je zanjo velika prednost. Torej naj ima raje družino, kje je varna in se zanjo zavzamejo ter ji pomagajo, kot pa prijatelje, ki to niso. Naj ti ljudje odidejo iz njenega življenja, od njih ima samo bolečino in zlorabo.
Pomembno je da jih postane sram njihovega početja, ker potem bodo nehali z zlorabo. Vsi trije sedaj to počnejo na skrivaj in se hihitajo in norčujejo ter si delijo njeno plačo. Packarija na višku. Vstavite jih, ker jih sestra ne zmore. Ranljivi so na sram in na to, da se bo njihovo početje izvedelo. To kar počnejo, vedo da ni v redu, naj jim to še nekdo tudi jasno pove in kakšne posledice bodo nosili za svoje početje.
Vse dobro vam želim in srečno.


Sabina Stanovnik
spec. Zakonske in družinske terapije
Midva - Zakonski in družinski center
(Ljubljana in Ptuj)

Telefon: 030/333-009
E-pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
http://www.midva.si

 

Pozdravljeni, joooj hvala za to sporočilo Že cel čas se trudim, da bi najin odnos bil sproščen, da se me ne bi rabila bati..Čeprav me vse te stvari zelo zelo motijo, bolijo, ji tega ne pokažem. Pokažem ji, da jo razumem. Hvalabogu sem par dobrih knjig prebrala na to temo tak da sem približno vedela, kako ravnati. Napad na njo bi bil najslabše, kar bi lahko naredila. Tem trem je pa res treba pokazat, da z nami ni šale..da so zelo slabi ljudje, ker so se spravili nanjo, čeprav vejo, da ni ravno sposobna razlikovati med tem, kaj je prav in kaj narobe. Jaz sem tu, vedno ji bom pomagala, sem ji dostikrat povedala. V tem svetu polnem zlorab, izkoriščevanj je ne bom pustila same. Še enkrat hvala za to sporočilo..imam občutek, da me je še dodatno napolnilo z neko energijo..dobila sem potrditev, da sem na dobri poti, da jo spravim ven iz tega..seveda bosta tudi starša mogla spregledati. Do zdaj nista verjela, da bi se to lahko zgodilo..ker ponavadi si mislimo, to se nam ne more zgoditi..ampak se žal je..in treba je ukrepati. Lep pozdrav

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

{introtext:100}{readmore:Preberi več->}

© 2022 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet