{text}

Težave z iskrenostjo

Pred tednom dni sem se znasla v zame zelo nenavadni situaciji.

Bila sem povabljena na piknik, kjer sem po nekaj dneh srecala moskega, nekaj let sarejsega od mene, ki me je zelo presenetil.
Prvic sva se videla na enem predavanju, kjer je bil njegov nastop do mene in drugih precej podcenjujoc, ces, kako smo mi vsi nesposobni. Nic takega ni rekel, samo njegov nastop je bil tak. Upala sem, da ga nikoli vec ne srecam.

Na moje presenecenje sem ga srecala na pikniku,kjer je bil njegov odnos cisto drugacen. Neprestano je bil v moji druzbi, atmosfera je bila lepa, bilo mi je prijetno v njegovi druzbi in beseda je dala besedo, tko da sva se pogosto objemala. Objeme je spodbujal on, jih iskal, meni je bilo prijetno in sem mu jih vracala. Sama na to nisem gledala kot nekaj malicioznega, kot nekaj, iz cesar bi lahko nastalo karkoli, ali se karkoli spremenilo, ampak kot nekaj prijetnega in zabavnega.

Scasoma so se njegovi objemi spremenili in na doloceni tocki me je skusal celo poljubiti, ampak sem poljub zavrnila, mu povedala, da rabim cas in da nisem taksen tip zenske. Atmosfera se je v trenutnu spremenila in postala nevzdrzna. O dogodku sem se hotela pogovoriti, vendar je bil on mnenja, da nima kaj reci, da se ni uzalil, ali karkoli in da bo ponoci kljub temu dogodku mirno spal.

Ko sva se pogovarjala, preden me je hotel poljubiti, sem mu veckrat povedala, da nisem zenska za eno noc, da me to ne zanima, da v zivljenju zelim nekaj drugega in drugacnega in da je prav, da je vsak zvest v zivljenju sebi in si poisce to, kar zeli. Rekla sem mu, da je on po mojem mnenju playboj, moski, ki poskusa z vsako in prej ali slej kaksna popusti in da mi to ni vsec, ker jaz bi rada nekoc imela druzino in otroke. Da ne verjamem v moskega, ki mu je zvestoba spanska vas, da se lahko odloci in postane zvest. Da mu ne zaupam, ampak sva lahko v kontaktu, ker je inteligenten in si zelim okoli sebe inteligente ljudi, vendar mu kot potencialnemu partnerju nikoli ne bi mogla zaupati, zato nanj v tej vlogi sploh ne premisljujem.

Moje vprasanje je, zakaj ljudje niso zvesi sebi in lazejo drugim? Zakaj vztrajajo kljub temu, da vidijo, da imamo razlicne zelje in interese? Zakaj, ce si zelijo avanture in viidjo, da zenska si zeli nekaj drugega, se je ne izognejo v velikem loku?

Toplo pozdravljeni,

ljudje imamo različne cilje, potrebe, interese, vsak živi v svojem svetu zaznav on občutkov. Kar je nekomu sprejemljivo, je drugemu nerazumljivo in obsoja. Različni smo in v tej različnosti se velikokrat obsojamo in ne razumemo. Šele ko dovolj globoko vstopimo v svet drugega, lahko razumemo zakaj se vede in čuti na svoj način.

Veliko je odgovorov, zakaj ljudje prestopijo mejo pri drugih. Vsekakor pa tak človek ne ve, kje je meja spoštovanja in dostojanstva pri drugem, ker je nima pri sebi. Pomembno je, da vi veste, kje so vaše meje in do kje lahko ljudje vstopajo v vaš svet. Če vi veste, kje je vaše mesto na tem svetu, ni nikogar, ki bi zmogel z vami ravnati nespoštljivo in ponižujoče. Če vidite, da ljudje, ki jih srečujete ne zmorejo pristnega in toplega odnosa, naj svoj problem rešujejo sami. To je življenje nekoga drugega in naj ga pelje po svojih tirih, kakor ga sam vidi in si želi.

Dovolili ste, da vas je moški, ki ste ga komaj poznali objemal. Najverjetneje si je interpretiral vaše vedenje zelo drugače kot vi. Morda vam je bil celo všeč in ste pričakovali, da je moški, ki bi mu lahko zaupali in bi poskušali z njim zgraditi odnos. Kakorkoli že, izkazalo se je, da ne dosega vaših pričakovanj. Ne vem pa, zakaj vas je njegov odnos tako vznemiril? Kaj se je v vas prebudilo? Čemu ta potreba, da razmišljate o njem, kaj se vas je tako globoko dotaknilo?

Vedno in povsod sledite svojim občutkom, ki vam povedo, že ob prvem srečanju, kaj čutite do človeka. Vaša občutja so senzor, ki nikoli ne laže. Začnite si zaupati in sledite svoji intuiciji, ko vstopate v odnose z moškimi. Ženska ima tako močne zaznave, da v dveh sekundar zazna, ali ima moški močnejši imunski sistem kot ona ali ne. Če ima močnejšega, lahko nastanejo pogoji za zaljubljenost. Verjemite svojemu telesu, nikoli vam ne laže in moški, ki ga boste brez dvoma začutili, bo pravi za vas. To v tistem trenutku preprosto veš. Sprostite se in si dovolite, da v vaše življenje pride moški, ki vas je vreden. Vmes pa odstavite na stranski tir vse tiste, ki prihajajo in jih ne čutite, ali čutite, da niso iskreni.

Vse dobro vam želim v prihodnje in srečno.

Sabina Stanovnik
spec. Zakonske in družinske terapije

Midva - Zakonski in družinski center
(Ljubljana in Ptuj)

Telefon: 030/333-009
E-pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
http://www.midva.si

 

 

Najlepša hvala za vaše besede. Bom pa na nekaj odgovorila.

Navedeno:

Dovolili ste, da vas je moški, ki ste ga komaj poznali objemal. Najverjetneje si je interpretiral vaše vedenje zelo drugače kot vi. Morda vam je bil celo všeč in ste pričakovali, da je moški, ki bi mu lahko zaupali in bi poskušali z njim zgraditi odnos. Kakorkoli že, izkazalo se je, da ne dosega vaših pričakovanj. Ne vem pa, zakaj vas je njegov odnos tako vznemiril? Kaj se je v vas prebudilo? Čemu ta potreba, da razmišljate o njem, kaj se vas je tako globoko dotaknilo?

Prvič, ko sem ga srečala, sem nemudoma dobila občutek, da je človek, ki so mu čustva tuja, da v sebi nosi izjemno bolečino zaradi krivice, ki mu je bila storjena, ko je bil mlajši, saj nihče ni verjel, da bo tako daleč prišel ( to je sam čisto slučajno povedal). Prav tako je bil izjemno nedostopen, čeprav je z vsakim spregovoril. To so bili moji občutki v tistem kontekstu.

Na piknik ga je prijatelj, s katerim sva bila na srečanju, kjer sem ga "spoznala".Prepričana sem bila, da ga ne bo, saj sem bila po njegovem nastopu mnenja, da ga smatra za izpod svojega nivoja, kar mi je izjemno ustrezalo. Vendar je prišel.

Ker sem bila tudi delno gostiteljica, sem bila do njega prijazna in sva začela klepetati. Njegov nastop je bil tokrat povsem drugačen.
Mislila sem, da sem se morda zmotila v presoji, da sem bila preveč kritična in ker sem trenutno v fazi, ko želim dati ljudem priložnost, da pridejo do mene na njihov način, brez mojega začetnega predalčkanja, sem poskusila se z njim pogovarjat. Kako se je končalo, vemo.

Zakaj me tako muči? Ker si želim, da me ne bi gledal kot objekt želje, kot nekoga za eno noč, ampak kot osebo. Lep je občutek, če si nekomu všeč, ampak ne na takšen način. Presenetil me je njegov poskus, saj sem sama doživljala objeme kot prijateljske, brez nekih drugih namenov ali uvodov v karkoli. Bila sem sproščena in imela sva se super, do tistega trenutka. Nanj sem gledala kot na človeka, s katerim se je lepo sprehajati, vendar o njemu nisem premišljevala v nobenem kontekstu, ampak sem samo "uživala" v trenutkih. Moti me, ker je poskusil me poljubit, kljub temu, da je vedel, kaj v življenju želim in da sva na različnih bregovih.

Veliko sem naredila na sebi, bila sem tudi na terapiji, ki mi je veliko dala in ravno dopustiti ljudem, da se mi približajo na njihov način je ena izmed mojih velikih težav, saj zaradi znanja in izkušenj izjemno hitro skužim in odslovim ljudi. Trudim se biti bolj sproščena, živeti življenje navkljub vsemu znanju in izkušnjam, saj se zavedam, da to "prednost" imam in da se moram naučiti z njo živeti. Da moram vse to vključiti in upoštevati v vsakdanjem življenju.

Navedeno:

Sprostite se in si dovolite, da v vaše življenje pride moški, ki vas je vreden. Vmes pa odstavite na stranski tir vse tiste, ki prihajajo in jih ne čutite, ali čutite, da niso iskreni.

Vedno znova sem razočarana, ker je razkorak med tem, kaj si sam naredil in to, kje so drugi izjemno velik. Ljudje lažejo, niso koherentni, ne želijo odgovornosti, etc...moji "poskusi" in "razočaranja" mi vzamejo kar nekaj energije, saj vsega skupaj glede na mojo preteklost pač ne morem "športno" jemat.

Mislila sem, da pri tej starosti in drugačnim ljudem, ki jih trenutno srečujem, bodo tudi "odnosi, načini" drugačni, vendar me očitno čaka še kar nekaj poti.

 

Pozdravljeni,

včasih se nam zazdi, da je življenje in zgodbe v njem nekaj nedokončanega, kar ne bomo nikoli spremenili, premaknili ali naredili drugače. Trudite se in trudite, obiskali ste že terapijo, pa vendar ste spet na starih tirih, kjer čutite, da vas je nekdo izkoristil, zavrgel in porabil zase. Prav grozno in težko mora biti živeti s temi zgodbami, ki se vam kar dogajajo in vi mislite, da nimate več vpliva nanje. Neverjetno močno je to v vašem življenju in vi se izgubljate v obupu, ker ne zmorete več zbrati nazaj svoje moči, da bi dobili kontrolo nad tem delo svojega življenja.
 Vse v življenju se giblje naprej in ima tendenco, da ustvarja novo in drugačno izkušnjo. Kar vam želim povedati je to, da vzorci, ki jih trenutno živite in so posledica preteklosti, niso nekaj trdnega in konstantnega. Je nekaj kar je trenutno z vami, je način na katerega ste se sprogramirali odzivat in živet. Čustvene blokade, ki jih nosite v sebi in zaradi katerih se ne sprostite so zelo močne in imajo na vas velik vpliv, niso pa neobvladljive. Tisoč krat lahko greste v otroštvo in vedno znova čutite stare bolečine, vendar če se niste pripravljeni tukaj in zdaj zavestno spoprijeti s svojimi težavami in verjamete, da imajo več moči nad vami, kot vi sami nad svojim življenjem, boste ostajali v svojem vzorcu obnašanja znova in znova. 
 Kot pišete ste prvič, ko ste ga srečali čutili do njega odpor, ni vam bil všeč. Vedno sledite temu prvemu impulzu, nikoli ne laže, ker je to vaša intuicija. 
Odločite se in vstopite v življenje bolj samozavestno, ne dovolite, da vas ljudje razvrednotijo in izkoritijo za svoje potrebe. Začutite v sebi, da je enkrat za vselej dovolj in si dovolite v življenje spustiti moškega, ki vas bo spoštoval. Ko se boste vi pri sebi resnično odločili, da je dovolj, bodo ti ljudje odšli iz vašega življenja, ali pa bodo v vaši bližini in vi jih več ne boste opazili.
Spoštovanje, cenjenje in sprejemanje samega sebe veliko doprinesejo k temu, kakšne ljudi srečujete in do kje jim dovolite.
Lahko pa se oglasite pri meni in bova skupaj predelali in se prebili skozi tesnobo, ki jo imate na telesu.
 Verjemite samo, da se da in da zmorete, vse ostalo bo podrejeno temu odnosu do življenja.

Sabina Stanovnik

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

{introtext:100}{readmore:Preberi več->}

© 2022 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet