{text}

Nikoli me ni spoštoval

poročena sem 21l. Poročila sva se zelo mlada, pri 20l in imava danes že 20 in 16 letni hčerki. Moje otroštvo je bilo težko, oče alkoholik, mama v začaranem krogu. Od kar pomnim je v hiši bilo verbalno in fizično nasilje, spale smo v eni sobi pod ključem,.... To poglavje se je zaključilo z mojo prvo nosečnostjo in posledično poroko. Iz ene skrajnosti sem šla v drugo, še danes me preganja občutek da sem ušla od primarne družine da bi našla mir, ljubezen... Zelo sem se veselila moje prve deklice, da bo končno nekdo samo moj, da bom nekoga brezpogojno ljubila. In res je bila ljubezen na prvi pogled ki traja še danes. Štiri leta kasneje sem rodila še eno princesko, mojo drugo deklico, drugo ljubezen na prvi pogled. Ti dve dekleti sta moja sončka, in bojim se dneva ko bosta odšli. Vmes sva se z možem spoznavala, se učila življenja, parkrat 'skoraj' razšla, pa vendar ostala skupaj. V vseh teh letih sem se naučila odpuščati. Mož me je večkrat prevaral z drugo žensko, ponočeval, pijančeval, me poniževal.... Večkrat mi očita da premalo zaslužim, da imam prenizko stopnjo izobrazbe (bolničar- negovalec),... Za dekleti sem v večji meri skrbela sama, mož misli da je dovolj če poravna položnice,... Pa še to kar naprej meče naprej, da vse porabi za položnice in da bi morda jaz šla še v eno službo ker malo zaslužim.. Sita sem njegovega poniževanja, sita sem vsega, nekje sem obtičala pa še sama ne vem kje. Kako naprej? Bi zmogla sama?

Lepo vas pozdravljam

Toplo pozdravljeni,

Po 21 letih zakona, kjer ste doživljaji pijančevanje, prevare, poniževanje je resnično prišel čas, ko čutite, da je telo utrujeno. Morda ste začutili, da je čas, da bi enkrat resnično naredili nekaj zase, tako kot čutite vi in ste si vedno želeli, pa za to ni bilo nikoli prostora. Vse življenje ste počeli stvari, kot so jih drugi pričakovali od vas, se prilagajali, pustili, da so vas razvrednotili, ponižali, sramotili in vam pustili na telesu največjo grozo, ki jo premore človek.

Opisujete, kako ste, domnevam da s sestro in mamo, spale v eni sobi, pod ključem, ker vas je bilo strah očeta, ki je prihajal domov pijan. Oče že dolgo nima več vpliva na vas, vi pa še vedno »spite pod ključem« in živite življenje, ki si ga ne želite, živite življenje, ki vam ga določa nekdo drug. Ko ste bili otrok, ste se zaklenile v sobo, ker je to bilo varno. Ko pomislim na majhno punčko, staro 5 let, ki je v strahu pred očetom, da bo v svojem pijanem, nekontroliranem stanju vse pobil, trepetala v svoji sobi ob mami in čakala kaj bo, ko bo oče stopil v hišo, me spreleti groza, solze mi pridejo na oči. Kakšno krivico vam je naredilo življenje in ni bilo prav. Niste izbrali takšnega življenja, dano vam je bilo z vso grozo in bolečino. Zelo globoko so se ti spomini in doživljanja zapisali v vaše telo, tako globoko, da ste se sami zaklenili v sobo, kajti to je vse kar poznate in edini stik, ki ste ga kdaj resnično imeli z očetom, mamo. Stik, kjer vas je strah, se ne zmorete izraziti, ne veste, kdo ste, kaj si resnično želite, se prilagajate in dopuščate vse možne zlorabe, ko preprosto potrpite in nekako že gre naprej. Tako kot v tisti sobi, potrpeli ste in je minilo, šel je spat in vi ste vedeli, da ste varni.

Kje pa ste v vseh teh zgodbah vi? Kje se končajo stiske drugih, ki jih jemljete nase in nastane prostor za vas? Morda pa je prišel čas, da razmislite, da ste vredni več, da zahtevate zase več, kot ste do sedaj, da zmorete več, da si daste priznanje, da niste nebogljeni in ne močni, žrtev življenja. Ste odrasla ženska, ki se vsak trenutek lahko odloči in gre v življenje na drugačen način, na način, na katerega ste si vedno želeli iti in je vaš. Dovolite si začutiti sebe in sledite temu, kar si vi želite in enkrat za vselej ustavite vse zlorabe in ponižanja, ki vam jih drugi počnejo. Ustvarite si življenje, ki vas je vredno, ne življenje, ki ste ga vi vredni. Vi morate stati na pedistalu in dirigirati življenju, kam naj vas pelje. Obrnite ta svet, ovrednotite si vse, kar ste težkega doživeli in pojdite v svet kot ženska, ki zase zahteva, da jo spoštujejo, cenijo in je tega vredna.

Vse dobro vam želim v prihodnje in srečno.

Sabina Stanovnik

spec. Zakonske in družinske terapije

Midva - Zakonski in družinski center

(Ljubljana in Ptuj)

Telefon: 030/333-009

E-pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontakt: 

Telefon: 030/333-009 

Facebook Spremljajte nas. 

Vprašajte nas

 

 

{introtext:100}{readmore:Preberi več->}

© 2022 Midva-ZDC • Kopiranje slik in tekstov prepovedano. Tehnična realizacija: Alinet