Kakšna boš, moja hčerka, ko odrasteš?

  • Članki
  • Kakšna boš, moja hčerka, ko odrasteš?

Mama, enkratna in neponovljiva oseba v življenju hčerke in hkrati toliko notranje zavezujoča, da njen objem ostane zapisan za vse življenje. Ni močnejče vezi na svetu, kot odnos mama- hči. Vsak odnos, ki ga bo hčerka gradila v življenju, bo zaznamovan z odnosom, ki ga je mama imela do hčerke. Kolikokrat se mama zagleda v svojo odraščajočo hčerko in se vpraša, le kakšno bo tvoje življenje, kakšna boš, ko odrasteš, boš srečna, boš našla zadovoljstvo v odnosu z moškim, ki ga boš izbrala, kakšne bodo tvoje poti v življenju?

Imeti mamo pomeni imeti nekoga, ki te brezpogojno sprejme, neglede na to, kdo si.  Ljubezen, objem, skrb, zadovoljstvo, sočutje, vse to dobi svoje razsežnosti v tem edinstvenem odnosu med mamo in hčerko. Do adolescence je ta odnos topel in zaznamovan z bližino in potrebo po objemu. V času otroštva si punčka želi:« ko odrastem mama, bom takšna kot ti, nikoli ne bom odšla od tebe«. Ko pa deklica prihaja v puberteto, se ta stavek spremeni v:«nikoli ne bom takšna kot ti« . Saj deklica, ki odrašča išče svojo identiteto, svobodo, neodvisnost, išče tisti del sebe, ki je drugačen od maminega. Koliko tega bo uspela vnesti v življenje, je odvisno od mamine sposobnosti videti hčerko kot drugačno od sebe, svojo in edinstveno. Iskanje svoje identitete se začne že s prvimi poskusi oblačenja, ko tri letna punčka želi obleči, kar bo sama izbrala, kar lahko v mami vzpodbudi veliko stiske in tesnobe. Mama, ki ve, da je takšno vedenje naravno in je odraz iskanja sebe pri otroku, se bo lažje sprostila in dala hčerki prostor, da raziskuje življenje.

»Kakšna mama, takšna hči!« Veliko žensk se zmrazi ob tem stavku, saj se zelo dobro zavedajo, kako težko je zapustiti materin model in najti svojo pot v življenju. Kajti mama je edini model, ki ga hčerka ima in s to podobo odhaja v svet. Odmik od materinega modela pomeni za hčerko izgubo stika z materjo. Torej deklica, ki je odraščala ob depresivni in zavračujoči materi, ponotranji materin svet in doživi sebe kot nevredno ljubezni in toplega objema. Če je materina podoba o sebi okrnjena, jo bo hčerka ponotranjila, vzela nase in jo odnesla v svet, ter jo vtkala v odnose, predvsem v odnos s partnerjem in otroci.

Mama je tista, ki da odgovor, kaj pomeni biti ženska, zato ima materin odnos do sebe zelo močan in globok vpliv na hčerkino identiteto. Hčerka najglobje ponotranji tisti del odnosa z materjo, ki je najbolj boleč, kar lahko v življenju rezultira v depresijah in zavračanju sebe kot ženske. Punčka, ki je živela sicer ob topli in sprejemajoči materi, vendar je le ta bila nenehno na dietah , saj ni zmogla sprejeti svojega telesa in svoje teže, bo materin sram in frustracije zelo močano čutila v času svojega odraščanja. Tudi sama bo svoje telo začela doživljati kot nekaj kar ni vredu in sprejeto, polno sramu in gnusa. Zato mati, ki je samokritična in zavračujoča v sebi, v hčerki pustila sled nesprejetosti in nevrednosti.

Mama in hči imata zelo močen vpliv druga na drugo. Hčerka bo v materi prebudila vse tiste nezavedne speče vsebine, ki jih je mama prevzela od svoje mame. Tako se odnos mama hči prenaša iz generacije v generacijo. To kar je mama dobila in ponotranjila v odnosu s svojo mamo, bo sedaj nezavedno prenesla na svojo hčerko. Če je mati bila punčka, za katero mama ni nikoli imela časa, bo njena hčerka zelo iskala stik, kar ji bo ta mama zelo težko dala. V njej se bodo ponovno prebudila vsa občutja odvečnosti in napora, ki jih bo sedaj nezavedno projicirala na svojo hčerko s tem, ko jo bo doživljala, da je prezahtevna in prenaporna.

Ko si mama dovoli zadovoljiti hčerki potrebo po stiku in bližini, ki je sama ni imela in je pri njej ostala kot nezapolnjena vrzel, bo mati pozdravila svoj otroški svet, kar bo blagodejno vplivalo na odnos s hčerko.

Prav tako pa ima zelo velik vpliv na razvijajočo hčerkino osebnost odnos med staršema. Odnos, ki ga ima mama do očeta bo hčerka direktno preslikala nase in ga odnesla v svoj zakon. Zato bo hčerka zelo težko presegla materin model odnosa z moškim, saj ji le ta obljublja najgloblji stik z materjo, hkrati pa se hčerka boji materine zavisti, maščevanja in ljubosumja, če mati v svojem partnerskem odnosu ni našla sreče in zadovoljstva.

Vendar pa odnos mama hči ni nekaj statičnega, je nenehno razvijajoč se, saj hčerka v mami prebuja nove poti materinstva in išče stik na svojski način.

Biti mama je neponovljiva in enkratna izkušnja. Sledi nekaj nasvetov za materinstvo, ki je izziv današnji ženski:

  • Ne kritizirajte. Hčerka, ki odrašča potrebuje mamo, ki jo spodbuja, objame in čuti v njenih čustvenih stiskah, ki jih prinaša vsakdanaje življenje in izzivi v času odraščanja.
  • Poslušajte, na empatičen in sočuten način, ob vsakodnevnih problemih, občutjih, potrebah, željah in stiskah, ki jih ima. Hčerka potrebuje tebe mama, da boš tam, ko bo v stiski, na razpolago. Tako bo lažje našla sebe in svoj svet. Izogibajte se nasvetov, ki morda odsevajo vaše vrednote in želje in ne iščite najboljše rešitve zanjo. Postavljajte vprašanja, da ugotovite kako bo rešila svoj problem.
  • Stojite ji ob strani in jo podpirajte, da je lahko to kar je, da sprejema svoje lastne odločitve, če tudi se vi morda z njimi ne strinjate. Naj se uči na lastnih napakah in najde svojo lastno pot skozi probleme, ki jih ima.
  • Meje. Postavite razumne meje, kjer bo hčerka varna in sproščena v svojem raziskovanju življenja.
  • Preiščite svojo zgodovino. Razmislite, kaj ste si vi želeli od svoje mame, česa vam ni dala, ali ste želeli, da bi bilo drugače.

Deli z drugimi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Drugi prispevki

Vedno večji problem je čas, ki ga preživijo mladi v virtualnem svetu. Kako je s tem? 

Ključ za rešitev se skriva pri starših in njunem sodelovanju. Kaj se dogaja čustveno v družini med staršema, koliko sta…

Očka, objemi me

Mama ne more nadomestiti očeta v njegovi vlogi očetovstva, ne glede na to, koliko si prizadeva biti aktivna, ambiciozna in…

Mami, strah me je teme, prižgi lučko!

Otroški strahovi, kot so strah pred temo, tujci, velikimi avtomobili, pajki, bauci, duhovi, višino, smrtjo staršev, strah pred ločitvijo od…