Mož je nasilen

S hčerkami sem pobegnila k mami, ker mož ni bil sposoben kontrolirati svojih udarcev, ko je preveč pogledal v kozarec. Dve leti je imel tudi ljubico, s katero je zapravil večino denarja. Ker imava tri manjhne otroke in si želim, da bi bili normalna družina, me je prepričal, da se bo spremenil. Včeraj pa je spet prišel domov  pijan. Strah me je, ne vem ali naj mu še zaupam? Ali je res možno, da se bo spremenil? Kaj naj storim?

Nasilje, alkohol, varanje razvrednoti žensko v do konca. Veliko ste dopuščali in še vedno upate, da bo drugače v želji in upanju, da bi rešili zakon. Zatrjuje vam, da vas ima rad, ne zmore pa ohraniti niti toliko dostojanstva, da bi kontroliral svoje agresivne impulze in količino popite pijače.

Vaš mož bo moral odrasti in prevzeti odgovornost za svoje vedenje. Mama treh otrok, velikokrat brez denarja, avta, s kupom neplačanih računov, on pa na dopustu z ljubico, ob tem pa udarci, pijančevanje. Koliko je ta gospod resnično ponižan v sebi, da se spušča na nivo, kjer drugega popolnoma razvrednoti in poniža.

Ovrednotite sebi vse, kar ste težkega v življenju pretrpeli, saj vam resnično ni bilo lahko živeti ob njem. Nakar počasi začnite postavljati meje, do kje lahko še gre in kaj je za vas dopustno in še sprejemljivo. Najverjetneje sta oba od doma prinesla veliko zlorab in sramotenja, ki so se zapisali v telo kot fizični spomin, sedaj pa se je vse to močno razvnelo med vama. Mož je svoj čustveni svet že zdavnaj zatrl, vam pa dal (skozi prevare, udarce, alkohol) vsa čutenja in vam povedal, koliko je v sebi razvrednoten in osramočen, brez dostojanstva. To pa ne pomeni, da morate dopuščati njegovo vedenje in najti sočutje do njegovih poniževanj.

Poskrbite predvsem zase, na način, da zaščitite sebe pred vsemi zlorabami, ki ste jih tako dolgo dopuščali. Ob vas so še trije otroci, ki potrebujejo mamo ter varen in topel objem.

Sabina Stanovnik, zakonska in družinska terapevtka

Midva-zakonski in družinski center, Ptuj

030/333 009

Deli z drugimi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Drugi prispevki

Vedno večji problem je čas, ki ga preživijo mladi v virtualnem svetu. Kako je s tem? 

Ključ za rešitev se skriva pri starših in njunem sodelovanju. Kaj se dogaja čustveno v družini med staršema, koliko sta…

Očka, objemi me

Mama ne more nadomestiti očeta v njegovi vlogi očetovstva, ne glede na to, koliko si prizadeva biti aktivna, ambiciozna in…

Mami, strah me je teme, prižgi lučko!

Otroški strahovi, kot so strah pred temo, tujci, velikimi avtomobili, pajki, bauci, duhovi, višino, smrtjo staršev, strah pred ločitvijo od…